سیر سیاه؛ معجزه سلامتی طبیعت
سیر سیاه با روشی خاص از سیر سفید به دست می آید. یک بخش مهم از زندگی هر فرد تغذیه است، تغذیه ای که سالم و سلامت محور باشد. تغذیه فقط محدود به خوردن و سیر شدن نمیشود. بلکه بر سلامت جسم و روح نیز تاثیر دارد.
یک رژیم غذایی سالم، سلامت جسم و روح را به دنبال خواهد داشت. البته برعکس آن نیز ممکن است. هر فرد موظف به مراقبت از خود به واسطه برنامه غذایی سالم است. رکن اصلی این خود مراقبتی تعادل است. تعادل در استفاده از سبزیجات، میوه ها، پروتئین ها، نان، غلات، لبنیات و… را می توان نام برد.
یک دسته بزرگ و مهم سبزیجات و میوه ها هستند که معمولاً به صورت خام مصرف میشوند. به ویژه سبزیجات که اگر سرخ شوند ممکن است ارزش غذایی خود را از دست بدهند. طب سنتی قدیم بر تغذیه سالم تاکید زیادی دارد. به دلیل اینکه ارتباط مستقیمی با پیشگیری از انواع بیماریها دارد.
برخی از این مواد غذای خاصیتی فراتر از حد تصور دارند. حتی در قرآن و احادیث نیز از آن ها نام برده شده است. سیر یکی از این مواد غذایی است که مصرف آن توصیه می شود. استفاده از سیر سیاه یا سیر ترشی قدمت شان به صدها سال برمی گردد.
یکی از فرآورده های سیر سفید
سیر با نام Allium satirum شناخته می شود اما در لاتین با نامgarlic می شناسند. سیر یکی از مواد غذایی پر خاصیت است که چند گونه از آن در بازار وجود دارد. سیر گیاهی تک لپه ای است که در خانواده سوسنی ها قرار دارد. از چند قطعه کنار هم تشکیل شده که سیرچه نام دارد. تمام سیرچه ها توسط یک پوشش نازک در کنار هم جمع شده اند.
چهار نوع سیر وجود دارد:
- سیر سفید: بسیار رایج است و اکثرا از این نوع سیر استفاده می کنند.
- سیر صورتی: مقاوم و زود محصول است.
- سیر قرمز: درشت تر از دو نوع قبل است و کمتر کاشته می شود.
- سیر اسپانیولی: متعلق به مناطق گرم است و خاستگاه آن کشور مصر می باشد.
در بیشتر موارد برای تهیه سیر سیاه از سیر سفید استفاده می کنند. البته قیمت سیر سیاه نسبت به خواص آن چندان زیاد نیست.
سیر سیاه، خاستگاهی از جنوب شرق آسیا
سیر سیاه از سیر سفید خام و تازه تهیه می شود. کمک فرآیند تخمیر تهیه میشود. این نوع سیر قدمتی بیش از چند صد سال دارد. خاستگاه آن متعلق به کشورهای جنوب شرقی آسیا است. کشورهایی مانند تایلند، ژاپن، کره جنوبی و حتی بخش هایی از کشور چین را می توان نام برد.
طرز تهیه سیر سیاه به شرح زیر می باشد:
ابتدا سیر سفید و تازه را بدون باز کردن پوست دور آن در یک ظرف کنار هم چیده میشوند. سپس به مدت زمان 30 روز حرارت داده می شود. درجه حرارت باید 170 درجه فارنهایت باشد. طی فرآیند پخت رطوبت آن نیز کنترل می شود. در زمان پخت هرگز نباید حرارت زیر ظرف خاموش شود. به دلیل اینکه فرآیند پخت مختل میشود. هرچه فرآیند پخت طولانی تر باشد سیر، سیاه تر می شود.
در پایان سیر آماده شده یک حالت ژله ای خواهد داشت که مزه ای شیرین دارد. از ویژگی های مهم سیر سیاه این است که بوی سیر معمولی را ندارد. میتوان از آن به عنوان طعم دهنده و چاشنی در غذا استفاده کرد. حتی می توانید آن را به تنهایی میل کنید.
طی چند دهه اخیر این محصول در آشپزی بین المللی شناخته شده است و از آن استفاده می کنند.
خرید سیر سیاه و استفاده از خواص آن
یکی از خواص اثبات شده سیر سیاه این است که میزان آنتی اکسیدان آن بسیار بیشتر است. در حدود سه برابر سیر سفید معمولی می باشد. آنتی اکسیدان هایی مانند فلاونوئیدها و پلی فنول ها دارد. خاصیت ضد سرطانی آن ها در تحقیقات متعدد اثبات شده است. این دو ترکیب سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند.
برای درمان بیماری قلب و عروق موثر است. در پیشگیری از دیابت نوع دو نیز نافع است و به درمان آن کمک می کند. به دلیل اینکه مقاومت به انسولین را در بیماران دیابتی کم می کند.
برای درمان عفونت هایی با منشا میکروبی، باکتریایی، قارچی و ویروسی مفید است و استفاده می شود. مانع لخته شدن خون می شود و به درمان فشار خون بالا کمک می کند. برای درمان آرتروز، درد مفاصل و سیاتیک نیز موثر است.
برای رفع سردی، دفع سودا، بلغم و بیماریهای ناشی از سردی توصیه می شود. باعث کاهش التهاب روده می شود و برای درمان سندروم نفخ روده مفید است. سرشار از مواد مغذی مانند انواع ویتامین (ویتامین c، ویتامین های گروه b)، آهن، فسفر، روی، کلسیم و… است.
باعث کاهش جذب چربی مضر و افزایش چربی مفید خون می شود. سوخت و ساز چربی را در بدن تنظیم می کند. در نتیجه منجر به کاهش کلسترول خون و به علاوه تری گلیسیرید می شود.
تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است که سیر سیاه تخمیر شده به مقابله با چاقی می پردازد.
خواص سیر در طب سنتی
مزاج سیر در طب سنتی قدیم گرم و خشک است. خواص آن عبارت است از:
- خون را رقیق می کند.
- درمان تنگی نفس و سرفه است.
- مصرف سیر برای خانم ها قاعده آور است.
- به عنوان گیاهی ادرار آور شناخته می شود.
- مصرف سیر به پیشگیری از فراموشی کمک می کند.
- از خواص آن در طب سنتی این است که موجب تعریق می شود.
- باعث از بین رفتن رطوبت در مفاصل و معده (بلغم و سودا) می شود.
البته سیر را باید با توجه به سن، مزاج و فصل مصرف کرد.
در فرآیند تخمیر و تبدیل سیر سفید به سیاه چه تغییری ایجاد می شود؟
اولین مورد این است بوی سولفور را از بین میبرد و خوردن آن را راحتتر میکند. فرآیند تخمیر باعث می شود که مواد مغذی با بدن سازگارتر شوند.
مقدار آلیسین (یک نوع سولفور) که باعث بوی بد سیر میشود از بین نمیرود. بلکه تبدیل به آنتی اکسیدان می شود که خاصیت آن را چند برابر میکند. در بیشتر ترکیبات بر اثر تخمیر ارزش غذایی چند برابر میشود.
خرید آنلاین سیر سیاه OAB با کیفیت مناسب از فروشگاه گیاهان دارویی عطارلند
موارد منع مصرف سیر سیاه
به دلیل اینکه سیر سیاه از سیر سفید تهیه میشود مزاج آن نیز گرم و خشک است. افراد دارای طبع گرم در مصرف آن احتیاط کنند. بعضی افراد با مصرف سیر خام دچار تپش قلب می شوند. در نتیجه این افراد باید در مصرف سیر پخته و سیاه احتیاط کنید.
مادران باردار نباید از آن استفاده کنند. افرادی که حساسیت های پوستی دارند باید در مصرف آن جانب احتیاط را رعایت کنند. زیادهروی در مصرف باعث بواسیر می شود و برای ریه و چشم مضر است. افراط در خوردن آن باعث نفخ و در نتیجه سردرد می شود.
دیدگاه خود را بنویسید