خرید مصطکی؛ صمغ گیاه مصطکی رومی

برای خرید مصطکی ابتدا با این گیاه مدیترانه ای آشنا می شویم. در طب سنتی برای درمان بعضی بیماری ها از این گیاه استفاده می کنند. امروزه در رابطه با نقش مهم گیاهان دارویی دو موضوع برای مردم جامعه آشکار شده است. این دو موضوع شامل صرفه جویی همراه با درآمد بالا و جنبه درمانی گیاهان دارویی است.

در طب سنتی گیاهان دارویی اساس این طب را تشکیل می‌دهند. البته قدم اول در طب سنتی پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ‌ها است. در مرحله بعد به درمان بیماری توجه دارد. پژوهش های بسیار زیادی در رابطه با انواع گیاهان دارویی و بخش‌های موثر آن صورت گرفته است.

برخی گیاهان دارویی مختص یک اقلیم خاص هستند و برخی گیاهان دارویی در اکثریت مناطق دنیا رشد می کنند. به طور مثال دانه فلفل سیاه مختص مناطق بارانی هند است. گیاه مصطکی نیز در سواحل دریای مدیترانه رشد می‌کند. در زمان خرید مصطکی باید به ویژگی های ظاهری آن توجه کنید. صمغ بخش از گیاه مصطکی است که خاصیت درمانی دارد.

صمغ چیست؟

ممکن است در زمان خرید مصطکی با بخش خاصی از گیاه مواجه شوید. این داروی خاص شبیه بخش های دیگر گیاه مانند ساقه، ریشه، گل و… نیست. در واقع از صمغ مصطکی به عنوان دارو استفاده می کنند. صمغ از قسمت‌ های خارجی گیاه مانند تنه و ساقه ترشح می شود.

صمغ مصطکی به دو صورت تهیه می شود:

  • صمغ به صورت خودکار از تنه درخت ترشح می شود.
  • فردی با ایجاد شکاف در ساقه و تنه درخت صمغ را خارج می کند.

صمغ در اثر از بین رفتن سلول یا فعالیت پروتوپلاسم شکل می‌گیرد. صمغ ماده ای چسبنده است که در آب حل می شود و گاهی بدون بو است.

خواص-صمغ مستکی-عطاری-آنلاین-عطارلند

گیاه مصطکی یا برادر کُندر

قبل از خرید مصطکی با صمغ گیاه مصطکی آشنا می شویم. مصطکی با نام علمی pistacia lentiscus شناخته می شود. نام انگلیسی آن Mastic tree یا Lentisk pistache می باشد. مصطکی به برادر کُندر نیز معروف است اما از کندر نرم تر و لطیف تر است. نام‌ های دیگر آن مستکی، کندر رومی، مصطکی رومی و علک رومی است.

این گیاه در خانواده پسته یا سماق (Anacardiaceae) قرار دارد. این گیاه در مجمع الجزایر یونان و مناطق مختلف مدیترانه رشد می کند. درخت مصطکی تا ارتفاع حداقل 4 متر رشد دارد و نوعی پسته وحشی شناخته می‌شود.

مصطکی درختی همیشه سبز است که برگ هایی همیشگی دارد. گل های آن به شکل تجمعی و سنبله می باشند. میوه ای گرد به رنگ قرمز دارد که در زمان رسیده شدن به رنگ سیاه تبدیل می‌ شود.

 

گیاه مصطکی و ویژگی های ظاهری آن

در زمان خرید مصطکی باید به ویژگی های آن (تازه بودن) توجه کنید. از تنه درخت مصطکی صمغ رزینی به صورت خودکار خارج می‌شود. به رنگ سفید یا زرد متمایل به قرمز است. تنه درخت مصطکی بوی تربانتین می دهد.

قطعات صمغ از تنه درخت جدا می شوند که به شکل بیضی یا دایره هستند. عقیلی خراسانی در کتاب «مخزن الادویه» ویژگی های مصطکی خوب را اینطور بیان می کند:

  • رنگ آن سفید و شفاف است.
  • هرچه بزرگتر باشد مرغوب تر است.
  • به قدری نرم باشد که ساییده نشود.
  • در زمان جویدن به دندان ‌ها نچسبد.
  • کمی شیرین، معطر و خوشبو می باشد.
  • مصطکی به صورت خودکار از اندام های درخت خارج شده باشد.

موارد ذکر شده از نشانه های مصطکی مرغوب است. در زمان خرید مصطکی بهتر است به این نکات توجه کنید.

 

 خرید-صمغ-مستکی-فروشگاه-آنلاین-گیاهان-دارویی-عطارلند

خرید مصطکی و استفاده از فواید آن در طب سنتی

مصطکی در طب سنتی دارای طبع گرم و خشک درجه دو است. خواص مصطکی در طب سنتی به شرح زیر می باشد:

  • دهان و دندان: یکی از فواید خرید مصطکی برای خوشبو کردن دهان می باشد. همچنین باعث پرگوشت شدن لثه کنار دندان می ‌شود. در طب مدرن برای پر کردن دندان پوسیده کاربرد دارد. برای درد و ورم دندان ها موثر و مفید می باشد. روغن مصطکی ضد میکروب است که می توانید آن را در دهان قرقره کنید. مصرف آن لثه ‌ها و دندان ‌ها را محکم می کند. همچنین روغن آن می تواند بوی بد دهان را از بین ببرد.
  • تقویت کننده: خرید مصطکی به منظور تقویت قسمت های داخلی بدن نیز تجویز می شود. تقویت کننده کبد، معده و روده می باشد. همچنین ورم کبد و درد معده را برطرف می‌ کند. درمان اسهال ناشی از ضعف معده است. ماساژ روغن روی معده نیز اثر بخش است.
  • پوست و مو: یکی دیگر از خواص مصطکی، تجویز آن برای پوست است. استفاده از روغن مصطکی پوست را شفاف و نرم می‌ کند. از پوست در برابر نور خورشید محافظت می کند. برای درمان زخم های پوستی، سوختگی و ورم پوست تجویز می ‌شود. برای درمان ریزش موی سر می توان از مصطکی استفاده کرد.
  • آروغ و قی کردن: ممکن است پزشک طب سنتی برای درمان این بیماری ها مصطکی را تجویز کند.
  • آب آوردن شکم و یرقان: مصطکی برای درمان این بیماری ها نیز نافع است.

باید به این نکته توجه داشته باشید که نباید بدون تجویز پزشک آن را مصرف کنید. پزشک متخصص طب سنتی با توجه به نوع بیماری و مزاج شما آن را تجویز می کند.

روش تهیه روغن مصطکی

بعد از خرید مصطکی می ‌توانید روغن آن را تهیه کنید. روشی که توضیح داده می شود بر اساس فرمایشات حکیم ضیائی می باشد. تهیه روغن مصطکی به شرح زیر می باشد:

روغن کنجد به مقدار 3 رِت (3*388 گرم)  و مصطکی 6 اوقیه (6*25.5 گرم) تهیه کنید. مصطکی را بکوبید تا نرم شود.

روغن کنجد را به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. مواد را به مقدار کم هم بزنید و سپس به مدت 15 الی 20 دقیقه اجازه دهید بجوشد. سپس آن را از روی حرارت بردارید تا سرد شود. روغن مصطکی آماده شده است که باید آن را درون ظرف شیشه‌ای درب دار تیره رنگ بریزید. روغن مصطکی را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

برای خرید مصطکی از فروشگاه گیاهان دارویی عطارلند روی تصویر زیر کلیک کنید

خرید مصطکی عطارلند

 

برای مطالعه مقاله دیگری در مورد مصطکی برادر کندر خواص و روش مصرف آن  اینجا کلیک کنید

موارد منع مصرف مصطکی

در رابطه با مصرف گیاهان دارویی باید به یک نکته مهم توجه داشته باشید. تمام گیاهان دارویی و محصولات اولیه و ثانویه آن را بدون تجویز مصرف نکنید. خرید مصطکی و مصرف آن باید زیر نظر متخصص طب سنتی باشد.

از مصرف افراطی روغن مصطکی برای پوست بپرهیزید، زیرا باعث تیره شدن پوست می شود. استفاده از روغن و گیاه آن برای مادران شیرده و زنان باردار منع شده است. در برخی کودکان موجب اسهال می شود.

ممکن است بعضی افراد با مصرف آن دچار حساسیت و آلرژی پوستی شوند. مصطکی قابض است و به همین دلیل برای مثانه مضر می باشد. می توانید مصطکی را با مصلح آن یعنی زعفران استفاده کنید.

 

برای مشاهده  تمامی  گیاهان دارویی فروشگاه گیاهان دارویی عطارلند اینجا کلیک کنید.

همچنین برای آگاهی از جدید ترین محصولات و تخفیف ها صفحه اینستاگرام عطارلند را دنبال کنی