گل سرشور و خواص شگفت انگیز آن برای مو
گل سرشور یک شست و شو دهنده طبیعی برای موها شناخته می شود. در گذشته اجداد ما برای شستن موها از گل سرشور استفاده می کردند.
در قرن بیستم شامپو، صابون و شوینده های شیمیایی جایگزین مواد و شوینده های صنعتی شدند. موادی که به جرات می توان گفت فقط آسیب به مو و پوست را به همراه داشته اند. همین مو و پوست را از اجداد ما هم داشته اند. آنها چطور از مواد طبیعی برای شستن مو و پوست خود استفاده می کردند؟ پاسخ این است که از طریق دوستی با طبیعت کارهایشان را پیش می بردند. از آنچه در طبیعت موجود بود استفاده می کردند بدون اینکه ترکیبات آن ضرری برای مو و پوست داشته باشد.
از گیاهانی مانند حنا، سدر، مورد و حتی خاک برای بهداشت پوست و مو استفاده می کردند. خاکی که برای شستن مو استفاده میکردند به گل سرشور معروف است. البته هنوز هم در عطاری ها این ماده شوینده طبیعی وجود دارد و مردم از آن استقبال می کنند.
گل سرشور چیست؟
در طبقه بندی خاک، گل سرشور در دسته خاک های صنعتی قرار دارد. با نام بنتونیت نام شناخته می شود. این خاک از باقیمانده مواد آتشفشانی تولید میشود که در دسته خاک های مرغوب نیز قرار دارد.
در گذشته از آن فقط با نام گل سرشور نام برده میشد. البته امروزه در حفاری چاه نفت، کشاورزی، ریختهگری و بسیاری موارد دیگر نیز کاربرد دارد. معادن آن در شمال شرق کشور در خراسان واقع شده است. معادن آن در فردوس، قائن، بیرجند و برخی دیگر از مناطق قرار دارد.
ایرانیان اصیل از صدها سال قبل بنتونیت یا همان گل سرشور را می شناختند. با نام خاک رنگ بر، رس صابونی یا خاک شیره نیز شناخته می شد. از آن برای شستن لباس نیز استفاده می کردند.
گفتیم که این خاک در دسته خاک های صنعتی قرار دارد و به چند نوع تقسیم بندی می شود. شناخت و ساختمان کانی های آن بحث گستردهای را شامل می شود که نیازی به بیان ندارد
البته باید بدانیم که بنتونیت (گل سرشور) در دسته بندی رس یا شبه رس قرار دارد. ساختار آن شامل کانی های متورم شده است. ترکیبات آن شامل منتوریلونیت 80 الی 90 درصد و مقدار کمی بیدلت می شود.
استفاده گسترده آن در بخش های دیگر نیز به دلیل شکل پذیری آن است. انقباض و انبساط یونی، جذب آب، چسبندگی و نرم بودن ویژگی ها دیگر این گل است.
خواص گل سنتی سرشور
به طور کلی خاک طبعی سرد و خشک دارد. در نتیجه طبع گل سرشور نیز سرد و خشک می باشد. گل سرشور دارای طعمی شور است. بنابراین هر چقدر شوری خاک بیشتر باشد طبع آن گرم تر می شود یا به طرف گرمی تمایل خواهد داشت.
در طب سنتی از آن برای خضاب موی سر و بدن استفاده می کنند. خضاب به موادی اطلاق میشود که در ترکیب با آب به شکل خمیر نرم در آمده و بر روی پوست و مو گذاشته میشود.
خضاب گیاهی مانند حنا و سدر را می توان نام برد. خضاب معدنی نیز گل سرشور را شامل می شود. این گل در در رنگ های زرد، سبز و سفید وجود دارد. البته بهترین نوع گل سرشور به رنگ سفید است. در طب سنتی به عنوان یک خنک کننده و التیام بخش پوست و مو می شناسند. همچنین برای درمان ناراحتی های مربوط به پوست سر و مو کمک کننده است.
خواص گل سرشور در طب سنتی
خواص گل سرشور در طب سنتی به شرح زیر می باشد :
- کمک به ریشه مو: به سرعت رشد تار مو کمک می کند.
- درمان سردردهای صفراوی: برای درمان این نوع سردرد نیز مفید است.
- درمان سوزش کف سر: خضاب گل سرشور دفع کننده سوزش سر و نافع است.
- خاصیت نرم کنندگی: استفاده از آن مو و ساقه مو را بسیار نرم و لطیف می کند.
- درمان کهیر پوست و جوش صورت: با این ماده طبیعی می توان این ناراحتی های پوستی را درمان کرد.
- ترمیم کننده موی طبیعی: زمانی که ساقه مو دچار شکنندگی و موخوره باشد به مرور آن را درمان میکند.
- پاک کننده مو: در گذشته برای شستشوی موها استفاده می شد. امروز متاسفانه شامپو و صابون های مضر جایگزین آن شده است.
- از بین برنده شوره سر: افرادی که پوست سر آن ها شوره می زند یا پوسته پوسته می شود می توانند از این شست و شو دهنده طبیعی استفاده کنند.
- درمان پوست سر چرب: بعضی افراد پوست سر آن ها چرب است. پوست سر چرب ناشی از گرمی کبد است. استفاده از این گل به درمان آن کمک می کند.
شیوه مصرف صحیح گل سرشور
هر گیاه یا ماده طبیعی را باید به شیوه صحیح استفاده کرد تا اثر بهتری بر بدن داشته باشد. برای درمان شوره سر از خضاب این گل بر روی سر استفاده میکنند. برای زیاد شدن رشد مو می توانید دو قاشق غذاخوری از این گل را در یک پارچه نازک توری بریزید. سپس آن را در یک لیوان آب به مدت یک ساعت قرار دهید.
سپس مو و سر خود را با آب آن بشویید. برای مراقبت بیشتر بعد از استفاده میتوانید ژل کتیرا را به موهای خود بزنید. برای نرمی مو و تقویت پوست مفید است.
برای درمان سردرد های گرم می توانید گل سرشور را به صورت ضماد در بیاورید. سپس آن را روی پیشانی بگذارید. نشانه های سردرد گرم عبارت است از: این نوع سردرد بعد از ظهر (عصر) شروع می شود. طرف راست سر را در بر میگیرد و تا پشت چشم ها کشیده میشود.
برای درمان موخوره حدود ۲ تا ۴ قاشق غذاخوری (با توجه به اندازه موها) گل را در آب خیس کنید. سپس آب آن را به مقدار کم با شامپو (با اسیدیته کم) ترکیب کنید. سپس ترکیب آن را روی مو ها بریزید و ماساژ دهید.
موارد منع مصرف و زمان مصرف گل سرشور
همیشه باید در رابطه با مصرف مواد و گیاهان طبیعی جانب احتیاط را رعایت کرد. در رابطه با گل سرشور نیز این امر صادق است. افرادی که موهای چربی دارند از این گل استفاده نکنند.
همچنین ممکن است بعضی افراد به ترکیبات این گل حساسیت داشته باشند. در نتیجه باعث خشک شدن پوست یا پوسته پوسته شدن سر میشود. بنابراین بهتر است ابتدا مقدار کمی از آن را روی پوست و موی خود امتحان کنید. اگر عارضهای دیده نشد می توانید مجددا استفاده نمایید.
در رابطه زمان مصرف، هر ۱۰ الی ۱۴ روز یکبار استفاده از آن توصیه می شود. مصرف بیش از اندازه آن میتواند باعث سنگینتر شدن موها شود. همچنین شل شدن ریشه مو را به همراه دارد که موجب ریزش آن میشود.
سعی کنید بعد از آن حنا یا گیاهان دارویی دیگر استفاده نکنید. به دلیل اینکه باعث ریزش مو می شود.
برای خرید آنلاین گل سرشور از فروشگاه گیاهان دارویی عطارلند روی تصویر زیر کلیک کنید
دیدگاه خود را بنویسید